Wednesday, April 1, 2020

Recompte #8M2020 (5/5): TELEVISIÓ: JA NO ÉS NOMÉS UN DIA A L'ANY

Tertúlies televisives:

Ja no és només un dia a l’any



Feliçment, la televisió en català sembla haver-se deixat arrossegar per la tendència a la paritat, i no només durant un dia a l’any, com demostren els successius recomptes d’#OnSónLesDones. Durant el període que va de l’1 de març al 14 de març, TOTES les tertúlies televisives recomptades han entrat de ple en la paritat. O, més ben dit, en l’anomenada paritat tècnica (tots dos sexes entre el 40% i el 60%), amb un mínim del 42% de dones (El Debat de La 1) i un màxim del 57% de dones (Bàsics, Betevé). La mitjana d’opinadores en totes les tertúlies durant el període recomptat és d’un 48%.
 

Es dona la circumstància, a més, que cap d’aquests programes no s’emet en diumenge, motiu pel qual el recompte correspon als dies feiners de les setmanes anterior i posterior al 8 de març.


L’increment d’opinadores a Els matins, de TV3, Tot es mou, de TV3, i Bàsics, de Betevé, sembla la clau d’aquest augment percentual i absolut de les dones a les tertúlies catalanes de televisió, que ja havien assolit resultats força paritaris en l’últim recompte d’#OnSónLesDones, fet entre octubre i desembre de 2019.


Un fet decisiu en aquests dos últims recomptes és que, ara mateix, tots els programes observats s’emeten en televisions de titularitat pública (Radiotelevisión Española, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i Informació i Comunicació de Barcelona, societat anònima municipal de l’Ajuntament de Barcelona). (El motiu pel qual ja no recomptem cap tertúlia de la televisió privada en català és que, durant el 2019, van desaparèixer les tertúlies d’actualitat de 8TV (Grup Godó) i va tancar El Punt Avui TV, propietat d’Hermes, l’empresa editora del diari El Punt Avui, del qual també recomptàvem una tertúlia.)

Aquests resultats paritaris de la primera quinzena de març de 2020, doncs, són un èxit de les diferents televisions públiques catalanes, obligades legalment i per mandat democràtic a ser paritàries també en l’àmbit de l’opinió. I són –i molt– un èxit dels equips d’Els matins, Tot es mou, Més 324, El Debat de La 1 i Bàsics, que han sabut i han volgut convertir aquest mandat en una realitat, d’acord amb l’exigència de la societat a qui serveixen. Cal recordar, però, que també tenen l’obligació de diversificar les veus. L’exclusió de les persones racialitzades –amb només una aparició d’una dona racialitzada a Els matins– és inacceptable, especialment pel que fa als mitjans públics.



No comments:

Post a Comment