Wednesday, April 1, 2020

Recompte #8M2020 (3/5): PREMSA DIGITAL: NO CALIA FINGIR

Premsa digital:

No calia fingir



Els mitjans de premsa digital fingeixen. En conjunt, el dia 8 de març la mitjana dels cinc diaris digitals recomptats va ser tècnicament paritària, amb un 43% dels seus articles d’opinió firmats per dones. Per desgràcia, aquesta xifra té poc a veure amb el que fan no ja la resta de l’any, sinó les setmanes anterior i posterior a aquest dia. Descomptant el 8 de març, durant la primera quinzena de març els digitals van dedicar a l’opinió de les dones només un 24% dels seus espais d’opinió. Patètic.

És per això que sabem que fingeixen. I perquè ja ho hem documentat: els digitals van ser, en l’últim recompte d’#OnSónLesDones –el d’octubre a desembre de 2019– el grup de mitjans amb menys dones als seus espais d’opinió, un penós 22%.

Per descomptat, no tots els digitals han fet el mateix. Tot i tenint en compte, però, que aquests mitjans, en general, publiquen menys opinions que els mitjans en paper, les seves dades del 8 de març contrasten  escandalosament amb les de la resta de la quinzena. Aquesta consideració no l’apliquem al Catalunya Plural, que el dia 8 no va publicar cap article però que durant la resta de la quinzena va fer un 47% d’opinadores, entrant gairebé en la paritat real.

Pel que fa a la resta dels digitals recomptats, la comparació és tràgica. També ho és –si bé menys que en la premsa escrita– amb relació als resultats obtinguts en recomptes anteriors, com l’últim, fet els mesos d’octubre, novembre i desembre de 2019.


De fet, Vilaweb i El Nacional han publicat encara menys opinions de dones, proporcionalment, aquesta primera quinzena de març de 2020 que en l’últim trimestre de 2019, fins i tot comptant-hi les publicades el 8 de març. Nació Digital n’ha publicat més percentatge (del 25% al 28%), i El Món, que ha pujat deu punts, només ha passat del 23% al 33%, és a dir, d’una mica menys d’un quart a una mica menys d’un terç.

Tret del Catalunya Plural, que no va publicar cap article el 8 de març, la resta dels digitals recomptats aquell dia van fer un notable –però inútil i ridícul– esforç per fingir. Gràcies, però no calia. Perquè, vistos els resultats de cada dia, no ens els creiem.

Pel que fa a la diversitat, els resultats del recompte són lamentables. Només El Món (un home) i Vilaweb (una dona) han publicat l’opinió de persones racialitzades. Això sí, només una en aquests quinze dies, no fos cas.



No comments:

Post a Comment