Wednesday, April 1, 2020

Recompte #8M2020 (2/5): PREMSA EN PAPER: RES A CELEBRAR

Premsa en paper:

Res a celebrar



Un any més, va ser 8 de març i els principals diaris en paper catalans (Ara, El Periódico de Catalunya, El Punt Avui i La Vanguardia) no van cedir a les dones ni la meitat dels seus espais d’opinió. De fet, només un 36% dels articles d’opinió publicats aquell dia són firmats per dones, poc més d’una tercera part del total.

Dels quatre diaris, dos fan l’esforç –com a mínim aquell dia– de fingir normalitat i paritat: l’Ara publica un 42% d’opinions de dones i El Punt Avui en publica un 58%. Els altres dos diaris en paper continuen donant la gran majoria dels seus espais d’opinió als homes: El Periódico de Catalunya publica només un 36% d’opinions firmades per dones i La Vanguardia –com sempre– sembla que es riu de la meitat de la població amb un ridícul 24% d’opinions firmades per dones el 8 de març.

Sembla tràgic, oi? Doncs és molt pitjor. I és molt pitjor perquè la realitat posa en evidència que la gràcia que tots aquests diaris han volgut fer a les dones el 8 de març no és més que comèdia. Els recomptes, obtinguts amb les xifres absolutes dels articles publicats cada dia, no menteixen. Fixem-nos en les dades reals.

#OnSónLesDones ha recomptat els articles d’opinió publicats per aquests diaris en paper durant les setmanes anterior i posterior al 8 de març, és a dir, entre l’1 i el 14 de març de 2020. Són quinze dies en què se suposa que la situació de la dona al món passa al primer pla de l’actualitat i, per tant, és previsible que els mitjans hi dediquin més espai que la resta de l’any.

Doncs bé, tret del dia 8 de març, el recompte d’aquests quinze dies en els diaris analitzats té poc a veure amb la xifra –ja poc esplendorosa– d’aquest dia:

Sense comptar el dia 8, la mitjana d’articles firmats per dones durant els primers quinze dies de març als quatre diaris recomptats ha estat del 25%, és a dir, l’opinió de les dones només representa una quarta part del total d’opinions publicades.

La Vanguardia, amb un ominós 18% d’opinions de dones, encapçala aquesta cursa de la vergonya; seguida per El Punt Avui, amb un 22%; El Periódico, amb un 29%; i l’Ara, amb un 32%. Cap d’aquests diaris, en les setmanes anterior i posterior al 8 de març, dedica més d’un terç dels espais d’opinió a l’opinió de les dones.

De fet, les dades d’aquesta quinzena –comptant la inflació del 8 de març– són MÉS BAIXES que les de l’últim trimestre de 2019, obtingudes en el darrer recompte d’#OnSónLesDones, que cobreix els mesos d’octubre, novembre i desembre de 2019 (tret de l’Ara, per un punt). Si l’últim trimestre de 2019 els diaris recomptats van dedicar un 27% dels seus espais d’opinió a les dones, en aquesta primera quinzena de març només els han dedicat un 26%.


Fins i tot comptant les dades excepcionals del 8 de març dins el recompte de la quinzena, la mitjana d’articles firmats per dones en aquests diaris no supera el drama habitual, que és del 26% (un punt menys que en l’últim recompte de 2019, fet els mesos d’octubre, novembre i desembre).

Aquest 8 de març de 2020 s’ha tornat a fer evident, doncs, la desconnexió que hi ha entre els principals diaris en paper i la realitat social. Òbviament, no hi ha res a celebrar en aquest petit augment del nombre d’articles firmats per dones que van publicar aquell dia, ni en els seus suplements especials ni les portades estridents, perquè la realitat dels dies anteriors i posteriors deixa ben clara la desídia dels mitjans amb relació a aquesta qüestió. Però no deixa de ser curiós que ni tan sols per un dia, el dia que les dones aturen el món per fer sentir les seves reivindicacions, no hagin estat capaços de fingir un interès creïble en l’opinió de les dones. A més, tan sols El Periódico ha publicat l’opinió de persones no blanques; això sí, han estat quatre opinions d’una única dona, només, que en aquesta quinzena ha doblat la seva col·laboració habitual.



No comments:

Post a Comment