Tuesday, May 9, 2023

Recompte #8M2023 (3/5): PREMSA DIGITAL

DIARIS DIGITALS: UN AMOR PASSATGER


Aquest 8 de març els principals diaris digitals catalans van abocar-se a publicar opinions de dones com si no hi hagués un demà: un 73% del total. A Vilaweb, les tres opinions del dia eren de dones; a Nació Digital, tres de les sis publicades; a El Nacional, sis de les nou publicades... i a El Món, totes. Aquell dia, el 73% de les opinions publicades en aquests digitals van ser de dones. Però sí que hi havia un demà: un demà masclista, en el seu cas. I un demà-passat. Perquè un cop passat el Dia de les Dones, els articles d’homes van tornar a ser els preferits. Exactament el doble: en aquests digitals, ara mateix, de cada cent opinions publicades, 67 són d’homes i 33 de dones.

I això que han millorat una mica. En l’anterior informe d’#OnSónLesDones, de l’últim trimestre de 2021, els diaris en paper i els digitals van empatar en masclisme, amb només un 28% de dones als seus espais d’opinió. En aquest primer recompte de 2023, i si descomptem el dia 8 de març amb la seva màgia, el percentatge d’opinadores ha estat del 33%: només un terç del total.

PERCENTATGE DE DONES ALS DIARIS DIGITALS


Només un d’aquests diaris digitals era tècnicament paritari en el recompte del darrer trimestre de 2021, i era El Món amb un 40% d’opinadores. Una paritat mínima que en aquest últim recompte ha perdut (si exceptuem el dia 8), ja que el percentatge d’opinadores ha baixat al 39%.

Nació Digital tenia, en el recompte de 2021, un percentatge del 37% d’opinadores. En aquest últim, el març del 2023, el seu percentatge ha estat del 34%, descomptant el resultat màgic del dia 8. Un altre que no ha augmentat la participació de dones als seus espais d’opinió, per més equitatiu que es mostri el Dia de les Dones.

El que sí que ha augmentat –però només tres punts irrellevants– és el percentatge d’opinadores de Vilaweb, que amb un 29% en aquest últim recompte no arriba ni a un terç de dones als espais d’opinió. Potser per això el Dia de les Dones els dediquen tots els articles del dia.

D’entre tots els digitals recomptats, el que menor percentatge d’opinadores tenia en el recompte de 2021 va ser El Nacional, amb un penós 20%. En aquest de març del 2023, El Nacional ha pujat però no arriba encara ni a un terç d’opinadores (32%), si descomptem, òbviament, la dada absolutament excepcional i enganyosa del 8 de març.

No comments:

Post a Comment