Tuesday, May 9, 2023

Recompte #8M2023 (4/5): RÀDIO

TERTÚLIES RADIOFÒNIQUES:
NO HI HA MÀGIA SENSE TRAMPA


La màgia del 8M va evaporar, per un dia, les històriques dificultats dels equips d’El món a RAC1 i d’El matí de Catalunya Ràdio a l’hora de trobar dones opinadores per als seus programes. Miraculosament, el 8 de març El món a RAC1 va tenir 9 opinadores d’un total de 13 (un 69%), i El matí de Catalunya Ràdio va fer el ple: 7 de 7 (un 100%).

La màgia violeta és poderosa: a El món a RAC1 va fer paritària la tertúlia habitual, i encara van afegir-ne una altra, excepcionalment només amb dones (5). També les quatre opinions del dia van ser paritàries: dues de dones i dues d’homes.
A El matí de Catalunya Ràdio també hi va haver encanteri: la taula d’anàlisi diària va ser només de dones (6), i també ho van ser les tres opinions del dia: dues d’elles integrants de la taula d’anàlisi més una tercera.
Un desplegament espectacular, en tots dos programes, que no els fa més feministes sinó més purple washers, vistes les seves dades habituals: aquella mateixa quinzena, descomptant el màgic 8 de març, El món a RAC1 va tenir un percentatge de dones opinadores del 33%, i El matí de Catalunya Ràdio, del 38%.

Les dades del 8 de març, doncs, són trampa. Pura fantasia. Però una fantasia que demostra que, quan volen, sí que són capaços de trobar opinadores. La resta de tertúlies d’actualitat de les mateixes emissores no semblen tenir problemes per trobar-ne. I el que és millor: per trobar-ne cada dia, no un dia l’any.

Potser per això aquestes altres tertúlies no necessiten fer tant postureig per guanyar credibilitat feminista. De fet, totes –tant les de la privada RAC1 com les de la pública Catalunya Ràdio– ja van ser paritàries la primera quinzena de març, sense comptar el dia 8.

La tarda de Catalunya Ràdio, un programa diari, va tenir un 48% de dones a les seves tertúlies, mentre que El Suplement, el magazine d’actualitat del cap de setmana, en va tenir un 50%. Aquestes tertúlies radiofòniques de la ràdio pública semblen haver-se recuperat del retrocés que vam detectar en l’informe de l’últim trimestre de 2021.

Pel que fa a les altres tertúlies de RAC1, la del No ho sé va tenir aquesta primera quinzena de març un percentatge del 50% de dones opinadores, i la del Via lliure, de cap de setmana, un esplèndid 56% de dones. I això, sense comptar les dades –màgiques o no– del 8 de març. També a RAC1 es confirma la tendència cap a la paritat radiofònica, amb l’excepció d’El món.

En conjunt, en aquest recompte de la primera quinzena de març de 2023, el percentatge de dones opinadores a les sis tertúlies radiofòniques recomptades ha estat del 40%, paritat tècnica. Al recompte anterior, del quart trimestre de 2021, el percentatge era del 36%. La dada negativa continua sent la inexplicable resistència dels dos programes més escoltats de Catalunya a augmentar de manera significativa el percentatge de tertulianes.

I és que malgrat un petit augment des de finals de 2021, quan el percentatge d’opinadores era del 27%, avui, a la tertúlia d’El món a RAC1, la més escoltada de Catalunya, les dones continuen sent menys d’un terç del total de participants. Al programa de Jordi Basté encara no ha arribat l’hora de les dones, que ell mateix va profetitzar fa uns quants anys.

Tampoc a El matí de Catalunya Ràdio, que ha viscut temps millors pel que fa a equitat de gènere, ja llunyans. Respecte al recompte de 2021, El matí ha pujat del 35% al 38% d’opinadores, i per tant no acaba d’arribar a la paritat tècnica.

L’incompliment de la llei d’igualtat en el cas dels mitjans públics és particularment greu i se salta el mandat parlamentari i les normes de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, els mitjans de la qual són pagats directament pels impostos de la ciutadania. És difícil d’entendre que, pertanyent a la mateixa estructura, Catalunya Ràdio i TV3 tinguin un comportament tan diferent pel que fa a la paritat en els seus espais d’opinió (o a alguns d’ells, si més no).

PERCENTATGE DE DONES A LES TERTÚLIES DE RÀDIO




No comments:

Post a Comment