Tuesday, May 9, 2023

Recompte #8M2023 (2/5): PREMSA EN PAPER

DIARIS EN PAPER:
SEMPRE A LA RERAGUARDA


Els percentatges d’opinadores a la premsa escrita en paper no són per celebrar res: en conjunt, als espais d’opinió dels quatre principals diaris catalans la presència de les dones no ha passat, aquesta primera quinzena de març, del 30%. Un migrat augment respecte el 28% de firmes de dona que tenien els seus espais d’opinió l’últim trimestre de 2021, en l’últim informe d’#OnSónLesDones.

Tant si comptem els resultats del 8M com si no els comptem, durant aquest període un 70% dels espais d’opinió d’aquests mitjans ha estat, en conjunt, ocupat per homes. Pel que fa a La Vanguardia, l’Ara i El Periódico ni tan sols s’aprecia l’efecte màgic del 8M, que tenyeix de violeta molts altres mitjans durant aquell dia i a vegades els dies al voltant. Curiosament aquests tres diaris van decidir ignorar el 8M als seus espais d’opinió, de manera que el Dia de les Dones hi va haver menys dones opinant del que és habitual (que ja és poc).

No és el cas d’El Punt Avui, que va abraçar amb entusiasme l’ocasió que brinda el 8M per omplir el diari d’opinions de dones (un 73%!). Difícilment se’ls podria acusar d’oportunisme o purple washing, ja que els espais d’opinió d’El Punt Avui són paritaris d’un temps ençà. Fins i tot descomptant els resultats del 8M, El Punt Avui ha publicat durant aquesta primera quinzena de març un 47% d’opinions de dones, a tocar de la paritat real.

PERCENTATGE DE DONES ALS DIARIS EN PAPER


Recompte rere recompte, mai no ens deixarà de sorprendre la barra de La Vanguardia, el més subvencionat dels mitjans catalans i, alhora, el més misogin: el seu 17% d’opinadores com a promig al llarg de la primera quinzena de març sembla clarament deliberat. Encara més: el dia 8 de març, d’un total de 20 articles d’opinió, només 3 estaven firmats per dones: un 15% del total. Si no els coneguéssim, ho podríem atribuir a una provocació, però ja sabem –portem vuit anys de recomptes– que la misogínia és marca de la casa. Inexplicablement, això no impedeix a La Vanguardia rebre ajuts públics que paguem entre tots i totes.

Tampoc l’Ara i El Periódico van molestar-se a fingir un gran interès per l’opinió de les dones el 8 de març. Sembla que ambdós diaris tenen algun problema per trobar dones que hi vulguin escriure: ara mateix ni l’un ni l’altre passen d’un terç d’opinadores als seus espais d’opinió. Això els dies normals, perquè el 8 de març el van celebrar reduint de manera substancial el nombre de firmes de dones a les seves pàgines. A El Periódico, el Dia de les Dones hi van opinar 3 dones i 8 homes. L’Ara va pujar l’aposta, amb 3 opinions de dones... i 11 opinions d’homes! Respectivament, el 27% i el 21% del total de l’opinió publicada. Felicitats doncs a tots dos diaris per renunciar al purple washing, encara que tampoc haguessin enganyat ningú.

El diari que sí va augmentar notablement el nombre d’opinadores el 8 de març va ser El Punt Avui, paritari de fa temps: dels 11 articles d’opinió que publicaven aquell dia, 8 eren firmats per dones (un 73%). En el seu cas no ho podem qualificar de flor d’un dia, perquè es tracta d’un mitjà que ja en el recompte de l’últim trimestre de 2021 tenia un percentatge d’opinadores del 43%. En aquesta primera quinzena de març de 2023 ha pujat fins a un 47%, sense comptar els excessos del Dia de les Dones. El Punt Avui és l’únic paritari dels quatre diaris en paper recomptats, a llarga distància de la resta, i amb el mèrit d’haver més que doblat el nombre d’opinadores en menys de tres anys. 

No comments:

Post a Comment