Monday, April 12, 2021

Recompte #8M2021 (2/5): PREMSA EN PAPER

Premsa en paper:

Tres distopies i una promesa


El món distòpic on viu la premsa en paper continua allunyat de la vida real. Només així es pot explicar que, en la quinzena de l’1 al 14 de març de 2021, les opinions publicades per dones en els quatre principals diaris de Catalunya estiguin encara per sota d’un terç del total: el 31%

Que El Punt Avui i El Periódico celebressin el dia 8 de març enfilant-se a la paritat real i més enllà –amb el 58% i el 50% d’opinions de dones, respectivament– no és una fita a celebrar. Ho seria si passés més d’un dia a l’any. La paritat només s’observa en un d’aquests diaris en la quinzena recomptada. A El Punt Avui el percentatge d’articles d’opinió firmats per dones va ser del 43% del total, dins la paritat tècnica. Una molt bona notícia venint d’un mitjà que en el recompte de maig/juny de 2020 en tenia un 26%. Esperem que El Punt Avui mantingui aquesta paritat i la millori encara més, acostant-se a la realitat de la població catalana on les dones som el 51%. En canvi, en el cas d’El Periódico, la paritat desapareix si comptem les opinadores de la setmana anterior i la setmana posterior al 8 de març, registrant només un 35% d’articles firmats per dones, una proporció semblant a la del recompte de maig/juny del 2020 (32%). 

Per la seva part, l’Ara i La Vanguardia van restringir les opinions firmades per dones el 8 de març a només el 21% i el 22% del total, respectivament. Cal dir que celebrar el Dia Internacional de les Dones silenciant les seves opinions és una opció coherent amb la seva pràctica quotidiana. En el període de l’1 al 14 de març els percentatges d’opinadores d’aquests dos diaris van ser del 29% a l’Ara i del 23% a La Vanguardia. Clarament, la màgia feminista no va anar més enllà de filets liles o suplements que no afecten el nucli del diari.

 

No comments:

Post a Comment