Monday, April 12, 2021

Recompte #8M2021 (4/5): RÀDIO

 Tertúlies radiofòniques:

‘És la titularitat, idiota!’



En conjunt, les tertúlies radiofòniques recomptades la primera quinzena de març aproven en paritat tècnica amb un 42% de dones opinadores. De les set tertúlies recomptades, quatre van ser paritàries. Destaca al capdavant el Catalunya migdia, de Catalunya Ràdio, amb un espatarrant 71% de tertulianes, seguit de la tertúlia del Via lliure de RAC1, amb un 50% de dones. També varen ser paritàries les tertúlies d’El suplement, de Catalunya Ràdio (43%), i les del No ho sé, de RAC1 (43%). I superant lleument la paritat tècnica, el programa insígnia de la ràdio pública, El matí de Catalunya Ràdio (43%). Al llindar de la paritat tècnica hi trobem l’Aquí, amb Josep Cuní, de la SER Catalunya, amb un 39% (força més alt, però, que els seus percentatges habituals). I fent baixar la mitjana, com ja és habitual, hi trobem El món a RAC1, amb un trist 32% de tertulianes

El 8 de març, màgicament, el percentatge total de dones a les tertúlies radiofòniques s’enfilà fins a un 60%, amb una imponent exhibició de paritat que va secundar fins i tot el programa de Josep Cuní a la SER (46%), i que només va trencar El món a RAC1 (38%), seguint la seva pròpia tradició masclista. Però les dades del 8M, quan les dones semblen interessar més als mitjans –en alguns casos, l’únic dia– no són indici de res

L’últim recompte mensual d’#OnSónLesDones, fet entre el 15 de maig i el 14 de juny de 2020, permet comprovar que, per més purplewashing que facin el 8M, tant El matí de Catalunya Ràdio com El món a RAC1 gairebé no s’han mogut de lloc i El suplement de Catalunya Ràdio ha baixat d’opinadores respecte de l’any passat. En canvi, el Catalunya migdia, el Via lliure i l’Aquí, amb Josep Cuní han augmentat de manera perceptible –i amb una continuïtat d’almenys dues setmanes– el nombre d’opinadores.

En conjunt, des de l’últim recompte el percentatge de dones en les tertúlies recomptades ha augmentat 6 punts: del 34% en el recompte de maig/juny de 2020 al 42% de la primera quinzena de març de 2021. Caldrà veure si la tendència es confirma en propers recomptes. En qualsevol cas, els resultats d’aquest recompte confirmen l’assoliment de la paritat a gairebé totes les tertúlies de la ràdio pública i també en alguns programes de la privada.

El recompte constata de manera preocupant l’estancament dels dos programes amb més audiència a Catalunya, amb una diferència destacable. Mentre que El matí de Catalunya Ràdio es manté a tocar de la paritat tècnica, però sense assolir-la del tot, El món a RAC1, líder d’audiència, és també líder en la invisibilització de l’opinió de les dones, tant el 8M com la resta de dies de l’any. 

El fet que RAC1 pertanyi a la mateixa empresa de La Vanguardia (Grup Godó) posa de manifest la necessitat de revisar la política de subvencions a mitjans, per tal de fer complir la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes. En l’actualitat, el grup comunicatiu que més discrimina l’opinió de les dones és el que més diners obté de l’administració en forma de subvencions. 

 

No comments:

Post a Comment