Sunday, July 5, 2020

MAIG/JUNY 2020: El recompte de la marmota en temps de desconfinament (5/5): TELEVISIÓ

La tele ja hi és (de fa dies)

Finalment, les tertúlies a la televisió. Guardem les bones notícies per al final: les tres tertúlies que hem recomptat de la televisió pública catalana es consoliden en la paritat, amb un 43% de dones opinadores de percentatge conjunt. Ni la davallada del Tot es mou fins a un trist 37% aconsegueix arrossegar-les fora de la paritat, gràcies a l’esplèndid 53% d’opinadores del Més324, i al 43% d’Els matins, que continua en trajectòria ascendent cap a la paritat plena.

Al quadre de tertúlies televisives ja només hi ha espais de televisions de titularitat pública, sigui TV3 o els dos de TVE i Betevé, que durant aquests dies no emetien per canvis de programació relacionats amb el confinament per la Covid-19. Ja fa alguns recomptes que van desaparèixer de la pantalla altres tertúlies que havíem seguit en televisions privades, com 8 al dia, de 8TV del Grup Godó, o L’Illa de Robinson, d’El Punt Avui TV.


Els resultats de la TV pública catalana demostren que la responsabilitat i la professionalitat dels equips periodístics, i la voluntat igualitària de l’empresa –pública, en aquest cas– són les condicions per aconseguir uns espais d’opinió no discriminatoris. Les tertúlies paritàries consoliden agendes de producció plenes de dones opinadores i expertes, que expressen i creen opinió, i que desafien excuses tradicionals* com ara: «no trobem expertes», «les dones a qui truquem no volen venir» o «els horaris no van bé a les que tenen fills». Si ho pot fer un programa nocturn com el Més324, fora dels horaris de prime time i amb una tertúlia de persones generalment expertes, no s’hi valen excuses per a cap altre espai: fora dels micros hi ha dones amb criteri, amb coneixements i opinió, i disposades a fer-se sentir. Només cal anar a buscar-les. I cal reconèixer que Televisió de Catalunya ho ha fet amb una progressió constant (exceptuant el resultat extraordinari del març de 2020, corresponent a la programació especial amb ocasió del 8M), com es veu en el quadre següent.


*Hi ha un bingo sobre les excuses que els mitjans solen posar per justificar la falta de dones als seus espais d’opinió. Quina us sembla més absurda? [clica aquí]

No comments:

Post a Comment