Thursday, September 15, 2016

Recompte de dones (juliol i agost de 2016) (1/5): INTRODUCCIÓ

Estiu masculí: els homes acaparen més del 80% de l’opinió publicada 


Només el 20% de les opinions publicades als diaris catalans aquest estiu anaven firmades per dones, que tampoc no arriben a la paritat en debats de ràdio i televisió.


El Punt Avui, amb un vergonyant 12% el mes de juliol, i El Periódico, amb un 14% durant el mes d’agost, han estat aquest estiu els diaris amb menys dones als seus espais d’opinió. Tampoc La Vanguardia i l’Ara no poden presumir gaire: ambdós mitjans s’han mogut entre el 21% de dones de l’Ara del juliol i el 19% de tots dos el mes d’agost.

És a dir: en el millor dels casos, per cada opinió publicada per una dona, els diaris catalans n’han publicat quatre escrites per homes. Durant l’agost, a més, la presència de dones ha baixat respecte al juliol, una dada curiosa. Tant les vacances com l’excepcionalitat de l’estiu poden explicar que hi hagi menys opinions en general, però no pas menys opinions de dones en particular. Quan tinguem més mesos recomptats, podrem valorar-ho amb més precisió.

El fet de prescindir de part de les opinadores durant l’estiu s’ha vist també en altres mitjans, com el digital VilaWeb, que va passar d’un 29% d’opinadores el juliol a un ínfim 5% el mes d’agost. La gran excepció en aquest sentit és Nació Digital, un mitjà que ha anat augmentant el percentatge d’articles escrits per dones, fins a situar-se en un 41% el mes d’agost, xifra que el converteix en el mitjà escrit més paritari.

El Matí de Catalunya Ràdio, amb un 44% l’agost, i Els matins de TV3, amb un 32% el juliol, són els programes de ràdio i TV més pròxims a la paritat, a la qual han de tendir pel seu caràcter de mitjans públics. Cal destacar el matinal dels caps de setmana de RAC1, Via Lliure, que ha fet l’augment de percentatge de tertulianes més destacat, passant de l’11% del mes de juliol al 39% de l’agost.

Recordem que a onsonlesdones.blogspot.com es pot seguir el recompte dia a dia.

No comments:

Post a Comment