Friday, January 17, 2020

#ReRecomptem (4/6): RADIO

Tertúlies radiofòniques: Paritat pública / No paritat privada


Dades al detall de cada mitjà d’aquest #ReRecompte del període de l’1 d’octubre al 31 de desembre de 2019



A les tertúlies dels principals programes radiofònics informatius catalans i en català hi han intervingut, aquest últim trimestre de 2019, un total de 2.078 persones. D’aquestes, dels tertulians i tertulianes o opinadors i opinadores, un 36% són dones i un 64%, homes. En conjunt, les opinadores queden encara en poc més d’un terç del total, si bé les diferències entre programes són importants i també ho són si agrupem els mitjans segons la seva titularitat pública o privada.

La titularitat dels mitjans torna a marcar la diferència en aquest recompte, i d’una manera substancial: les tertúlies de la ràdio pública (quatre de Catalunya Ràdio, en aquest cas) entren de ple en l’anomenada paritat tècnica, amb un 43% de dones tertulianes, mentre que les de la ràdio privada (tres de RAC1 i una de la SER) tenen en conjunt un 31% de dones opinadores. Pel que fa a aquestes emissores privades, són propietat de grans grups comunicatius, el Grup Godó i la SER. Els mitjans públics tenen el mandat parlamentari de promoure la paritat en tots els seus continguts, però també els privats, que reben diverses subvencions i aportacions per a publicitat institucional, i tenen l’obligació de respectar la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes, que els obliga a promoure la paritat. No ens cansarem d’insistir que el fet que els mitjans públics (ràdio i televisió) siguin pràcticament els únics que fan l’esforç d’acostar­se a la paritat en els seus espais d’opinió diu molt poc en favor de la iniciativa privada del sector i hauria de preocupar les institucions que subvencionen aquests mitjans.

De les vuit tertúlies recomptades aquest trimestre, quatre han augmentat considerablement el seu percentatge d’opinadores respecte a anteriors recomptes fets per #OnSónLesDones: la del Catalunya migdia i la del Catalunya nit (que abans es deia Catalunya vespre), de Catalunya Ràdio, i les del Via lliure i el No ho sé, de RAC1. Curiosament, les tertúlies dels dos programes radiofònics més escoltats a Catalunya, per aquest ordre, El món a RAC1 i El matí, de Catalunya Ràdio, que sumats dominen l’audiència matinal, semblen estancades en els mateixos percentatges des de fa com a mínim tres anys. La tertúlia del programa Aquí, amb Josep Cuní, de la SER Catalunya, és encara massa recent per poder­la comparar, i també la d’El suplement, de Catalunya Ràdio, que recomptem per primera vegada.

En el primer recompte d’#OnSónLesDones, fet entre el juliol de 2016 i el juny de 2017, El matí, de Catalunya Ràdio, tenia un 40% de tertulianes, exactament el mateix percentatge que ha fet aquest últim trimestre de 2019. Pel que fa a El món a RAC1, en el primer recompte tenia un percentatge del 25% de tertulianes, que, tres anys després, només ha pujat fins al 27%. És una autèntica llàstima que cap dels dos programes no hagi considerat necessari augmentar el seu percentatge d’opinadores per acostar-lo més al 51% real de població que som les dones. El cas d’El món a RAC1, que fa anys que promet que evolucionarà cap a una més gran representació de dones, és el més greu. Amb poc més d’un quart de dones participants, els seus espais d’opinió queden molt lluny de representar la realitat. De fet, són els que menys tertulianes conviden de tots els programes recomptats.

De les tertúlies d’El matí de Catalunya Ràdio, cal dir que són tècnicament paritàries, amb un 40% de dones participants, exactament com ho eren ja en el primer recompte. Informe rere informe hem felicitat aquest programa pel seus resultats més equitatius i l’hem animat a augmentar més encara el percentatge de tertulianes, ja que la paritat real seria el 50%, però sembla que tocar el límit inferior de la paritat tècnica ja els sembla suficient.

El matí de Catalunya Ràdio

El programa estrella de la ràdio pública catalana, un magazín informatiu matinal amb una tertúlia diària d’actualitat, ha tingut en aquest últim trimestre de 2019 la participació de 331 tertulians i tertulianes. D’aquestes 331 persones, 133 (el 40%) són dones, fet que el situa dins la paritat tècnica (resultats d’entre un 40­60%). Per mesos, a l’octubre ha tingut un 38% d’opinadores; al novembre, un 42% i al desembre, un 41%. El matí és el segon programa més escoltat de la ràdio catalana, amb 430.000 oients.

Només uns set dies aquest trimestre hi ha hagut més dones que homes a la tertúlia d’El matí, i cinc dies ha estat del tot paritària, fins i tot quan hi ha hagut tertúlia esportiva. La resta, 52 dies, hi ha hagut més homes que dones, encara que sempre hi ha hagut almenys una dona. El màxim de dones en un sol dia ha estat de 4, i el màxim d’homes, de 6. El format habitual és de 2 dones i 3 homes.

L’evolució d’El matí al llarg dels diferents recomptes que #OnSónLesDones ha fet és la següent:

Comparativa de recomptes
1r recompte (1 de juliol de 2016 a 30 de juny de 2017): 40% opinadores
2n recompte (del 5 al 22 de desembre de 2017): 41% opinadores
3r recompte (de l’1 al 14 de març de 2018): 40% opinadores
4t recompte (de l’1 al 14 de març de 2019): 33% opinadores
5è recompte (de l’1 d’octubre al 31 de desembre de 2019): 40% opinadores

Catalunya migdia, de Catalunya Ràdio

L’informatiu del migdia de la ràdio pública catalana ha tingut a la seva tertúlia, aquest trimestre, un total de 193 persones participants, de les quals 83 són dones. Això suposa un 43% del total, dada que situa aquesta tertúlia de ple dins la paritat tècnica. Per mesos, a l’octubre hi ha hagut un percentatge del 39% de dones; al novembre, un 45% de dones i al desembre, un 46%, un augment que, si continua, situarà aviat aquest espai dins la plena paritat del 50%.

El fet que el nombre de participants en aquesta tertúlia sigui gairebé sempre de tres fa que rarament hi pugui haver el mateix nombre de dones que d’homes en un sol dia, i de fet, la major part dels dies hi ha més homes que dones. Hi ha hagut dies sense homes i dies sense dones, però els màxims no són equiparables. Hi ha hagut 21 dies amb més dones que homes i 38 dies amb més homes que dones a la tertúlia.

Al llarg dels diferents recomptes d’#OnSónLesDones la tendència del Catalunya migdia cap a la paritat ha estat creixent:

Comparativa de recomptes
1r recompte (1 de juliol de 2016 a 30 de juny de 2017): 34% d’opinadores
2n recompte (del 5 al 22 de desembre de 2017): 32% d’opinadores
3r recompte (de l’1 al 14 de març de 2018): 42% d’opinadores
4t recompte (de l’1 al 14 de març de 2019): 44% d’opinadores
5è recompte (de l’1 d’octubre al 31 de desembre de 2019): 43% d’opinadores

Catalunya nit, de Catalunya Ràdio

La tertúlia d’actualitat de l’informatiu nocturn de Catalunya Ràdio ha tingut aquest últim trimestre del 2019 un total de 185 participants, dels quals 79 són dones, un 43%. Un altre programa de la ràdio pública que entra de ple a la paritat tècnica. De fet, el mes de desembre el Catalunya nit ha tingut un 50% de tertulianes, un repte important a mantenir durant el 2020. Tant a l’octubre com al novembre el seu percentatge de tertulianes havia estat del 40%.

El nombre de participants a la tertúlia del Catalunya nit varia d’un a set, tot i que sovint són un nombre imparell. Hi ha dies en què no hi ha hagut cap dona i dies en què no hi ha hagut cap home. El màxim de dones en un sol dia ha estat de 4, i el màxim d’homes en un sol dia, de 7.

L’evolució del Catalunya nit (fins al recompte present el programa es deia Catalunya vespre) és la següent:

Comparativa de recomptes
1r recompte (1 de juliol de 2016 a 30 de juny de 2017): 36% d’opinadores
2n recompte (del 5 al 22 de desembre de 2017): 29% d’opinadores
3r recompte (de l’1 al 14 de març de 2018): 41% d’opinadores
4t recompte (de l’1 al 14 de març de 2019): 41% d’opinadores
5è recompte (de l’1 d’octubre al 31 de desembre de 2019): 43% d’opinadores

El suplement, de Catalunya Ràdio

El suplement és el magazín d’actualitat que Catalunya Ràdio emet els matins del cap de setmana. Aquest és el primer recompte en què incloem la seva tertúlia, a la qual han participat 89 persones, de les quals 47 (un 53%) han estat dones. És un rècord absolut de participació de dones entre les tertúlies que recomptem, per la qual cosa cal felicitar­ne l’equip. En tots tres mesos recomptats, El suplement és del tot paritari: 54% a l’octubre, 50% al novembre i 55% al desembre.

Tant el màxim d’homes com el de dones en un sol dia ha estat, al llarg d’aquest trimestre, de 3, i el mínim, d’1. La majoria dels dies la tertúlia és paritària.

El món a RAC1

El món a RAC1 –pertanyent al Grup Godó– és el programa radiofònic de més audiència a Catalunya, amb 631.000 oients cada matí (dades de novembre de 2019). Molt lamentablement, els seus resultats en l’últim recompte són gairebé idèntics als del primer, ja fa tres anys i mig: si entre el juliol de 2016 i el juny de 2017 va tenir un percentatge de tertulianes del 25%, aquest últim trimestre de 2019 el percentatge és del 27%. De les 566 persones que hi han intervingut, només 152 són dones. Poc més d’una quarta part: el moment de les dones encara no ha arribat al programa. Per mesos, a l’octubre el percentatge és del 26%; al novembre, del 29% i al desembre, del 25%.

El món a RAC1 encara ha tingut, en aquest trimestre, un dia sense dones i diversos dies amb una sola dona als seus espais d’opinió. Només un dia al mes hi ha hagut opinions paritàries, la resta de dies hi ha hagut més homes que dones. No hi ha hagut cap dia amb menys de 3 homes. Pel que fa a màxims en un sol dia, el màxim de dones ha estat de 4, i el d’homes (en casos en què hi ha hagut més d’una tertúlia), de 16.

L’evolució d’El món a RAC1 al llarg dels successius recomptes d’#OnSónLesDones és la següent:

Comparativa de recomptes
1r recompte (1 de juliol de 2016 a 30 de juny de 2017): 25% d’opinadores
2n recompte (del 5 al 22 de desembre de 2017): 28% d’opinadores
3r recompte (de l’1 al 14 de març de 2018): 28% d’opinadores
4t recompte (de l’1 al 14 de març de 2019): 29% d’opinadores
5è recompte (de l’1 d’octubre al 31 de desembre de 2019): 27% d’opinadores

Via lliure, de RAC1

Via lliure és el magazín informatiu del cap de setmana de RAC1. Aquest últim trimestre de 2019 el nombre de dones a les seves tertúlies ha estat de 40, un 41% del total de les 97 persones que hi han participat. Aquest 41%, que ja entra dins l’anomenada paritat tècnica, suposa un augment considerable respecte al 29% que va obtenir el programa en el primer recompte, del juliol de 2016 al juny de 2017. El mes d’octubre de 2019 el percentatge de tertulianes ha estat del 35%; el mes de novembre, del 52% i el desembre, del 31%.

A les tertúlies del Via lliure hi participen entre quatre i cinc persones cada dia d’emissió. En aquest trimestre hi ha hagut molts dies paritaris, i altres dies en què hi ha hagut més homes. No hi ha hagut cap dia sense una dona almenys, ni sense almenys un home, i tant els mínims com els màxims per a un sol dia han estat d’1 i de 3 tant per a homes com per a dones.

Els percentatges de dones a les tertúlies del Via lliure als successius recomptes d’#OnSónLesDones són:

Comparativa de recomptes 
1r recompte (1 de juliol de 2016 a 30 de juny de 2017): 29% d’opinadores 
2n recompte (del 5 al 22 de desembre de 2017): 31% d’opinadores
3r recompte (de l’1 al 14 de març de 2018): 35% d’opinadores 
4t recompte (de l’1 al 14 de març de 2019): 41% d’opinadores 
5è recompte (de l’1 d’octubre al 31 de desembre de 2019): 41% d’opinadores 

No ho sé, de RAC1

El No ho sé és l’informatiu dels vespres a RAC1. A les seves tertúlies hi han participat, l’últim trimestre de 2019, un total de 162 persones, de les quals 59 (un 36%) són dones. A l’octubre el percentatge de dones tertulianes al No ho sé és del 36%; al novembre, del 34% i al desembre, del 41%.

Des del primer recompte del No ho sé, el mes de desembre de 2017, el seu percentatge de tertulianes ha augmentat en 14 punts, del 22% al 36%.

A la tertúlia del No ho sé hi ha hagut aquest trimestre dos dies sense cap dona però cap dia només amb homes. El màxim de dones en un sol dia ha estat de 3, i el màxim d’homes, de 5.

Vam començar a recomptar el No ho sé el desembre de 2017; els seus resultats des d’aleshores són:

Comparativa de recomptes
1r recompte (1 de juliol de 2016 a 30 de juny de 2017):
2n recompte (del 5 al 22 de desembre de 2017): 22% d’opinadores
3r recompte (de l’1 al 14 de març de 2018): 36% d’opinadores
4t recompte (de l’1 al 14 de març de 2019): 28% d’opinadores
5è recompte (de l’1 d’octubre al 31 de desembre de 2019): 36% d’opinadores

Aquí, amb Josep Cuní, de SER Catalunya

Aquest recompte és el segon del programa Aquí, amb Josep Cuní, el programa d’actualitat matinal de la SER a Catalunya. En aquest últim trimestre de 2019 el programa té un percentatge del 33% de dones a les seves tertúlies, un punt menys que el 34% del març passat. Un terç del total.

Entre l’octubre i el desembre de 2019 a la tertúlia de Josep Cuní no hi ha hagut cap dia sense almenys UNA dona, però tampoc no hi ha hagut cap dia amb menys de TRES homes. El màxim de dones en un sol dia ha estat de 5, i el màxim d’homes en un sol dia, de 8. Hi ha hagut només un dia amb més dones que homes i, en canvi, 48 dies en què hi ha hagut més homes que dones. Amb el mateix nombre d’homes i dones, només 11 dies.



No comments:

Post a Comment