Sunday, April 28, 2019

8 de març de 2019 (#OSLD8M) (3/5): PREMSA DIGITAL

Premsa digital


Vilaweb


Període de l’1 al 14 de març, tret del dia 8: 17%.
Dia 8: 1 dona, 5 homes, total 6: 17%.
Total del període, inclòs el dia 8: 17%.


Durant el període de recompte, de l’1 al 14 de març, exceptuant el dia 8, el percentatge de dones opinadores al diari digital Vilaweb va ser del 17% del total, una dada no només baixíssima sinó també inferior a la del mateix període de l’any passat, que havia estat del 24%. Pel que fa al percentatge d’opinadores del mateix dia 8 de març, Vilaweb aquest any ha superat la de l’any passat, que va ser zero, però pel sistema de publicar un article firmat per una dona… i cinc articles firmats per homes!

El Dia Internacional de les Dones, doncs, el percentatge d’articles firmats per dones queda a Vilaweb en un 17% del total, idèntic al del període analitzat. Una opció honesta i coherent amb la política d’opinió del mitjà, a diferència d’altres: si l’opinió de les dones compta poc els dies de cada dia, per què hauria de comptar més el 8 de març? Honesta i coherent, diem, però dins d’un marc francament lamentable.

L’endemà, el dia 9 de març, i potser adonant-se del desastre, el percentatge puja una mica: ja són el 33%… però no pas perquè hi hagi més opinadores (continua havent-n’hi només una) sinó perquè només hi ha dos opinadors. Tot i que Vilaweb ja té el costum de confinar les opinions escrites per dones a una reserva minúscula, diríem que aquest any s’hi ha lluït especialment. Cap dia dels recomptats, al llarg de la primera meitat de març, no han publicat més d’un article firmat per dones, i hi ha hagut tres dies en què no n’hi havia CAP. Hi ha insistències que semblen militàncies.


Nació Digital


Període de l’1 al 14 de març, tret del dia 8: 24%.
Dia 8: 2 dones, 2 homes, total 4: 50%.
Total del període, inclòs el dia 8: 27%.


També el Nació Digital ha rebaixat, aquests primers dies de març de 2019, el seu percentatge d’opinadores respecte de l’any passat. Si el 2018 havia estat d’un 29% de dones, aquest any només un 24% dels articles d’opinió publicats entre l’1 i el 14 de març, exceptuant el dia 8, van ser firmats per dones. Per compensar-ho, això sí, el Dia Internacional de les Dones van ser paritaris, amb dues opinions firmades per dones i dues firmades per homes. Un destacat 50% per mostrar al públic ocasional perquè l’endemà, el dia 9 de març, els lectors habituals tornaven a ensopegar amb la realitat més dura: un 0% d’articles firmats per dones (només hi havia un article i, és clar, era d’un home).

Cal constatar, però, que el Nació Digital, on mai no publiquen més articles escrits per dones que articles escrits per homes, aquesta primera meitat de març hi ha hagut tres dies paritaris de catorze dies: 3 dones-3 homes, 2 dones-2 homes i 1 dona-1 home.


El Nacional


Període de l’1 al 14 de març, tret del dia 8: 15%.
Dia 8: 1 dona, 4 homes, total 5: 20%.
Total del període, inclòs el dia 8: 16%.


Al diari digital El Nacional segurament els va passar per alt la data del 8 de març, aquest any. De fet, sempre obliden que les dones són la meitat de la població, com la majoria de mitjans, i que les dones tenen tanta opinió –i tan diversa– com els homes. Durant el període de recompte, el percentatge d’opinadores en aquest mitjà va ser del 15%, més baix encara que el de l’any passat per les mateixes dates, que havia estat del 19%. Tristíssim.

Pel que fa al dia 8 de març, una dada curiosa: l’any passat El Nacional va celebrar-lo publicant un 82% d’opinions firmades per dones. Potser algú va trobar-ho excessiu, perquè aquest any, el 2019, al Dia Internacional de la Dona només hi havia al diari un 20% d’articles firmats per dones, és a dir: UN article firmat per una dona i QUATRE firmats per homes. Aquesta vegada deuen haver quedat més satisfets, perquè l’endemà, el 9 de març, han repetit: una opinadora i quatre opinadors.

De la resta del període, tret del dia 8 i el dia 9, poc de bo no se’n pot dir, tampoc: cap dia més de dues dones opinant, cap dia menys de dos homes opinant. I un dia, el 7 de març, per preparar el Dia Internacional de les Dones, a la secció d’opinió… 0 dones i 8 homes! Clarament, el calendari d’El Nacional va endarrere en lloc d’anar endavant.


El Món


Període de l’1 al 14 de març, tret del dia 8: 23%.
Dia 8: 1 dona, 1 home, total 2: 50%.
Total del període, inclòs el dia 8: 24%.


Del diari digital El Món no podem dir que hagi rebaixat durant el període recomptat la seva proporció d’opinadores respecte de l’any passat. Les dades de 2019 són idèntiques a les de 2018: un 23% d’opinadores de l’1 al 14 de març i un 50% d’opinadores el dia 8 de març: aquest dia publiquen opinions un home i una dona. I l’endemà, el dia 9, ja comença el descens: una opinadora i dos opinadors…

Excepte el dia 8, a les opinions d’El Món no hi ha paritat, encara que sí que tenim cinc dies sense cap dona opinant. En realitat, la paritat del dia 8 no és res més que un miratge: una concessió fraudulenta de cara a la galeria.


Catalunya Plural


Període de l’1 al 14 de març, tret del dia 8: 53%.
Dia 8: 0 dones, 0 homes (adhesió a la vaga).
Total del període, inclòs el dia 8: 53%.


Les dades del digital Catalunya Plural ens sorprenen, de nou, amb una excepció tan brillant que costa de creure: un 53% d’opinadores al llarg del període de recompte complet. I diem complet perquè ni el dia 8 ni tampoc el dia 9 no incorpora cap opinió nova a les seves pàgines: el dia 8 perquè el mitjà fa vaga i el dia 9 perquè no incorpora cap nova opinió.

Tret de dos dies, durant la primera meitat del mes de març el Catalunya Plural ha estat rigorosament paritari o ha donat més espai a les opinadores que als opinadors, un fet tan insòlit en aquest panorama gairebé apocalíptic que mereixeria ser destacat amb lletres lluminoses.


No comments:

Post a Comment