Recompte 1-14 de març de 2024
Un cop més, aquest 2024 #OnSónLesDones hem comptat les opinions firmades per dones que han publicat els principals mitjans de premsa escrita –en paper i digital– entre el dia 1 i el dia 14 de març (ambdós inclosos); també hem comptat les dones opinadores que han intervingut cadascun d’aquests dies a les principals tertúlies d’actualitat de la ràdio i la televisió públiques catalanes, de RAC1, la principal emissora privada en català, i de dues altres tertúlies d’altres televisions públiques. L’objectiu d’aquests recomptes és obtenir dades objectives per documentar la paritat home/dona als espais d’opinió dels principals mitjans i programes d’actualitat catalans d’abast nacional.
Aquest recompte documenta per separat el percentatge de dones opinadores en cada mitjà o programa durant el conjunt del període, el percentatge específic del dia 8 de març i també el del conjunt del període exceptuant el dia 8. Ho fem així perquè l’experiència ens demostra que hi ha mitjans que abracen intensament però fugaç el feminisme en els seus espais d’opinió el dia 8 de març, Dia Internacional de les Dones… però només aquest dia. El postureig, com la mentida, té les cames molt curtes.
La dada més realista és la de la resta de dies de la quinzena, exceptuant el dia 8. És la que s’aproxima més a la pràctica diària de cada mitjà, tot i que en alguns casos és possible que en la setmana anterior i posterior al 8M s’inflin una mica els espais on opinen dones. En qualsevol cas, les dades obtingudes en cada mitjà i/o programa són coherents amb la seva trajectòria en anteriors recomptes, si bé caldria confirmar-les amb un recompte més llarg en el temps i allunyat del 8M.
En conjunt, el recompte de la primera quinzena de març de 2024 confirma la paritat assolida a les tertúlies d’actualitat de ràdio i televisió, amb l’excepció d’El món a RAC1, dirigit i presentat per Jordi Basté. Aquest matinal d’actualitat, el programa més escoltat de la ràdio catalana, encara no arriba ni a un terç d’opinadores sobre el total. Les tertúlies d’El món a RAC1 han acabat esdevenint l’excepció entre les sis més destacades de la ràdio en català, ja que totes les altres són plenament paritàries, tant a l’emissora pública Catalunya Ràdio com a la privada RAC1.
Pel que fa a les tertúlies de la televisió pública catalana 3Cat, també són totes plenament paritàries, com ho són el Cafè d’idees, de TVE Catalunya, i Bàsics, de betevé (igualment de titularitat pública).
Amb la lamentable (i inexplicable) excepció d’El món a RAC1, tant la ràdio –pública i privada– com les televisions públiques semblen haver-se posat definitivament les piles, si més no pel que fa a la paritat en els seus principals espais d’opinió.
No és el cas dels mitjans escrits, que continuen atrinxerant els seus espais d’opinió contra la paritat, amb l’excepció d’El Punt Avui (un 49% de dones als seus espais d’opinió) i del digital El Món, que frega la paritat “tècnica” amb un 40% d’opinadores. El diari La Vanguardia encapçala el rànquing de la vergonya, amb només un 20% de dones als seus espais d’opinió. El Periódico, amb un 23% de dones firmant opinions, fa una baixada espectacular respecte el recompte del mateix període de l’any passat, en que un 33% de les opinions publicades eren de dones. I l’Ara, finalment, amb un 31% queda pràcticament igual (un punt menys) que l’any passat, sense arribar ni a un terç d’opinions firmades per dones sobre el total.
Pel que fa a la premsa digital, en canvi, sí s’aprecia un augment en els percentatges d’opinions escrites per dones. En tots els mitjans recomptats ja són més d’un terç, El Món arriba a la paritat tècnica amb un 40% i el Nació Digital la frega amb un 38%. Són dades encara molt millorables, però expressen una certa voluntat de canvi en un grup de mitjans que –tot i la seva modernitat tècnica– s’han resistit durant molts anys a la paritat. Aquest 2024, i durant el període recomptat (sense el 8 de març), el percentatge d’opinions firmades per dones al conjunt dels digitals ha estat del 37%. En el mateix període de 2021, per exemple, va ser del 27%, i en el 2020 i el 2019 del 24%.
Veient aquests resultats, se’ns fa evident un cop més que són els mitjans de titularitat privada els que més es resisteixen a la paritat. Resulta terriblement injust que mitjans que discriminen l’opinió de les dones rebin suport econòmic institucional, és a dir, del conjunt de la societat. Les institucions de govern catalanes tenen els instruments necessaris per exigir als mitjans subvencionats que respectin la llei, i la llei (llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes) és clara i específica en aquest sentit. Potser ja n’hi ha prou de continuar ajudant amb els diners de tothom els mitjans que discriminen l’opinió de la meitat de la societat.
PREMSA PAPER / OPINIONS DONES
- Amb l’excepció d’El Punt Avui, que continua tendint a la paritat absoluta, els altres tres diaris d’abast nacional continuen movent-se en percentatges patètics: a La Vanguardia i El Periódico les dones ocupen menys d’una quarta part dels espais d’opinió. A l’Ara, menys d’un terç.
- Potser per això tots tres diaris van sobreactuar tant el 8 de març, multiplicant el seu nombre habitual d’opinadores.
- Respecte al mateix període del 2023 (de l’1 al 14 de març, exceptuant les fantasies del 8 de març), El Periódico ha reduït en deu punts el seu percentatge de dones opinadores, passant d’un 33% a un 23% del total. També l’Ara ha perdut un punt. La Vanguardia puja del 17% a un 20%, i només El Punt Avui aposta decididament per la paritat als seus espais d’opinió, amb un 49% de dones.
PREMSA DIGITAL / OPINIONS DONES
- Respecte les dades del mateix període de l’any passat, s’aprecia un augment dels percentatges de dones opinadores als principals mitjans de premsa digital en català. Tot i això, només un d’ells (El Món) toca la paritat tècnica, amb un 40%. Cal reconèixer que –a diferència dels diaris en paper– els digitals aquest passat 8 de març van deixar el postureig de banda.
- En qualsevol cas, i respecte a recomptes anteriors, els mitjans digitals van augmentant lentament –massa lentament– la participació de les dones als seus espais d’opinió.
TERTÚLIES RADIOFÒNIQUES / OPINIONS DONES
- Amb l’excepció d’El món a RAC1, les principals tertúlies d’actualitat en català continuen sent paritàries i, cada vegada més, superant en alguns casos el 50% d’opinadores.
- Les dades d’El món a RAC1 continuen sent tràgiques, i més tenint en compte que és el programa més escoltat de la ràdio catalana (d’una emissora de titularitat privada). Sense comptar el postureig del dia 8, el percentatge de dones a la seva tertúlia ha estat del 31%: no arriba ni a un terç del total. Fins i tot baixa dos punts respecte al mateix període de l’any passat. Fa uns anys el director d’aquest programa, Jordi Basté, deia que el moment de la paritat era pròxim, que poc a poc aniria arribant… Inexplicablement, sembla que torna a allunyar-se.
- El fet que les altres dues tertúlies d’actualitat a RAC1 (la del No ho sé i la del Via lliure) siguin plenament paritàries posa encara més en evidència la del matinal El món a RAC1.
- Pel que fa al buc insígnia de la ràdio pública, El matí de Catalunya Ràdio, sembla que ha fet un pas endavant important pel que fa a paritat en les tertúlies. Fins i tot sense comptar el “tot dones” del dia 8, el seu percentatge d’opinadores és plenament paritari. També ho són les altres dues tertúlies d’actualitat de Catalunya Ràdio (la del Catalunya migdia i la d’El suplement) i –exceptuant la d’El món– les altres dues de RAC1 (la del No ho sé i la del Via lliure).
TERTÚLIES TELEVISIVES / OPINIONS DONES
- En el període recomptat les tertúlies d’actualitat de la televisió pública catalana, 3Cat, són totes paritàries tant incloent les dades del dia 8 com sense comptar-les.
- També ho són les de les altres dues tertúlies, de TVE Catalunya i betevé, igualment de titularitat pública. Totes elles compleixen el mandat de respectar la igualtat.
No comments:
Post a Comment