Friday, November 25, 2016

Recompte de dones (octubre de 2016) (2/5): PREMSA EN PAPER

PREMSA EN PAPER


Ara:    juliol 21%   agost 19%   setembre 20%   octubre 19%
El Periódico:    juliol 15%   agost 14%   setembre 18%   octubre 17%
El Punt Avui:    juliol 12%   agost 15%   setembre 22%   octubre 21%
La Vanguardia:    juliol 20%   agost 19%   setembre 17%   octubre 16%



Percentatge d’articles d’opinió firmats per dones respecte del total d’articles publicats: 18% (que són 443 de 2.408)


Tot i que semblava difícil que els diaris catalans poguessin reduir encara més la participació de les dones als espais d’opinió, aquest mes d’octubre ho han aconseguit: tots quatre diaris d’abast nacional han baixat un punt. Això situa el percentatge global d’articles d’opinió escrits per dones a la premsa en paper en un patètic18%.

I no hi ha cap excusa. Aquest mes és, dels quatre analitzats fins ara per OnSónLesDones, el mes en què els diaris han publicat més articles d’opinió, fet que NO ha pas estimulat empreses i direccions dels mitjans a incorporar més dones a la seva llista d’articulistes sinó, al contrari, a rebaixar aquesta llista, si més no proporcionalment.

Ni un sol dia, en tot el mes, no hi ha hagut paritat en cap diari: el més pròxim a la paritat han estat els dos dies en què El Periódico va publicar 5 articles de dones i 9 d’homes (cosa que representa un 35% del total) i El Punt Avui en va publicar 6 de dones i 10 d’homes (un 38%). Dies gloriosos, perquè la tònica general és que els articles firmats per homes multipliquin per 3, per 4 o per 5 els articles firmats per dones... O més encara.

Hi ha hagut cap dia sense dones, en algun diari? Sense dones, no; però amb UNA SOLA dona, sí. Tant La Vanguardia com l’Ara i El Punt Avui han considerat, més d’un dia d’octubre, que n’hi havia prou amb una única dona opinant. En canvi, sembla que el mínim d’homes acceptable ha estat de 9. Cap diari no ha baixat d’aquesta xifra ni un sol dia.

I els màxims? Quin ha estat el nombre màxim de dones en un sol dia en un diari? Doncs el dia 5 d’octubre El Punt Avui tenia 12 articles escrits per dones, un autèntic excés… o no tant, tenint en compte que el mateix dia, amb un especial sobre temes polítics, el diari tenia 29 articles escrits per homes, fet que deixava el percentatge de dones en un 29%. No fos cas. En el seu dia més “feminitzat” d’octubre, La Vanguardia duia 9 articles de dones i 26 d’homes (un 26% de dones), l’Ara en publicava 6 de dones i 10 d’homes (un 38% de dones), i El Periódico també en duia 6 de dones, però 12 d’homes (un 33% de dones).

Als diaris en paper, clarament, el sostre de vidre de les dones és molt més baix que el dels homes. Aquest mes d’octubre La Vanguardia ha arribat a publicar en un sol dia 30 opinions d’homes (era el 23 d’octubre, i de dones en tenia 7, un 19%). El mateix dia, El Periódico també va fer el seu màxim d’homes, 20, però només 4 dones, un 17%. L’Ara publicava el seu màxim d’articles firmats per homes el 30 d’octubre, amb 23 opinadors i només 5 opinadores (un 18%) i El Punt Avui, diari d’extrems en aquest sentit, es lluïa el 4 d’octubre amb 38 opinions masculines i 11 de femenines (un 22%).

Els números són innegables, claríssims. No hi ha CAP motiu raonable, cap excusa viable, per donar a les dones menys presència que als homes als espais d’opinió dels diaris. Per més editorials que publiqui la premsa en favor dels drets de les dones, per més notícies, reportatges i entrevistes que facin denunciant la discriminació de les dones o els abusos i la violència masclista, les seves seccions d’opinió deixen clar el que pensen de debò: que el que diuen les dones no els interessa. I si ho jutgem per la baixada d’aquest mes, cada cop els interessa menys.





No comments:

Post a Comment