Wednesday, July 19, 2017

1 any de recomptes (#ProuExcuses) (4/5): RÀDIO

Tertúlies radiofòniques: discriminació privada, paritat pública


#OnSónLesDones ha recomptat, des del mes de juliol de 2016, cinc de les tertúlies d’actualitat més escoltades de la ràdio catalana. Dues pertanyen a RAC1, la primera emissora en audiència del país, de titularitat privada (Grup Godó), i les altres tres tertúlies pertanyen a Catalunya Ràdio, la ràdio pública.

De totes les tertúlies, només una ha complert en la seva mitjana anual amb la paritat a què obliga la llei: El matí de Catalunya Ràdio, amb un percentatge anual del 40% de dones tertulianes. Aquest programa és el segon més escoltat de Catalunya, i la tertúlia se situa en la franja que té més audiència.

Dels dotze mesos recomptats, la tertúlia d’El matí ha estat paritària set mesos, amb percentatges que van del 40% del mes d’octubre al 44% dels mesos d’agost i maig. A El matí la variació de resultats ha estat notable (del 33% al 44%), però encara que hi ha hagut pujades i baixades, el cert és que en els últims cinc mesos sempre ha estat per sobre del 40%. La voluntat de l’equip del programa de trobar expertes de primera línia en tots els camps és evident i –encara que a la taula sol haver-hi més tertulians homes que no pas dones– no és pas infreqüent que les dones en siguin majoria.


Els percentatges solen anar aparellats al nombre habitual de participants a les tertúlies, fet que explica en part el percentatge mitjà d’opinadores en aquesta tertúlia, del 40%: habitualment els participants són 5, i són majoria els dies en què la composició és de tres homes i dues dones. Però també hi ha hagut dies –pocs– en què només han participat dones a la tertúlia, i dies amb només homes. En els últims mesos ha estat una pràctica freqüent de la presentadora excusar-se a l’audiència en els casos en què només tenia homes, indicant que era per causes alienes a la voluntat de l’equip.

Una d’aquestes causes, segons els equips dels programes informatius (i la directora d’El matí ho ha esmentat sovint en públic) és el fet que partits, sindicats, empreses i institucions solen enviar homes als debats quan se’ls demana una persona que els representi. Aquesta pràctica –discriminatòria– reflecteix la realitat d’aquestes institucions, on els homes en càrrecs destacats són majoria, i afecta pràcticament totes les tertúlies d’actualitat.

No són paritàries, en canvi, ni semblen tendir a la paritat, les dues altres tertúlies d’actualitat de l’emissora pública, Catalunya migdia i Catalunya vespre, associades als dos informatius principals de la cadena.

Amb un percentatge anual al voltant d’un terç de tertulianes (34% i 36%, respectivament) les tertúlies del Catalunya migdia i Catalunya vespre tenen gairebé sempre majoria de tertulians homes, i alguns dies no hi ha cap dona. El nombre de participants (3 al migdia i 5 al vespre) i les inèrcies professionals afavoreixen normalment que la majoria (dos de tres o tres de cinc) es decanti cap als homes.

La tertúlia del Catalunya migdia no ha arribat en cap mes dels onze recomptats a la paritat (entesa com cap sexe per sobre del 60% ni cap sexe per sota del 40%). Els percentatges de tertulianes s’han mantingut entre el 30% i el 39%, sovint en la franja més baixa, com ho demostra la mitjana del 34%.


La tertúlia del Catalunya vespre, només amb dos punts més de percentatge anual (un 36%) ha estat més variable, amb unes dades mensuals entre el 25% i el 40%, aquestes últimes els dos mesos en què ha assolit la paritat.


Encara que tots els mitjans han de tendir per llei a la paritat, els mitjans públics estan collats pels seus reglaments interns i pels controls parlamentaris a què s’han de sotmetre, a part del compromís amb l’audiència que els finança amb els seus impostos. Convé, doncs, que Catalunya Ràdio s’esmerci particularment a corregir els percentatges de dones participants als seus espais d’opinió, quan aquests espais semblen posar poc interès a aconseguir la paritat.

En qualsevol cas, el percentatge global de tertulianes als espais de la ràdio pública és molt superior al de la ràdio privada, en aquest cas RAC1 –la més escoltada de Catalunya–, en què el percentatge anual dels dos programes recomptats és pròxim al 25%, un quart de dones.

El magazín informatiu matinal de RAC1, El món a RAC1, és el programa amb més audiència de Catalunya, i la franja horària de la tertúlia, la més escoltada. El seu percentatge anual ha estat del 25% de tertulianes, si bé amb notables variacions segons els mesos. Del 17% inicial d’opinadores el mes de juliol, El món a RAC1 ha arribat a pujar fins a un 29%, si bé en els últims dos mesos ha descendit notablement, fins al 24% del juliol. Amb quatre participants diaris a la tertúlia, la proporció més habitual és d’una dona i tres homes, i és habitual també que cada mes hi hagi almenys un dia sense cap dona, mai no hi ha hagut un dia sense cap home i només UN dia en tot el curs hi ha hagut majoria de dones a la taula.


També és de RAC1 el programa Via lliure, el magazín més escoltat dels matins de cap de setmana. A la tertúlia, els percentatges d’opinadores són més alts que els d’El món (percentatge anual del 29%), si bé fa cinc mesos que no arriben ni a una tercera part del total. A l’agost passat, tanmateix, aquest programa havia arribat a fregar la paritat, amb un 39% (durant les vacances de l’equip habitual), i al febrer va arribar al 37%. Que s’hi arribés demostra que era possible, però el fet que la tendència s’hagi trencat fa evident que no hi ha hagut voluntat de fer-ne un hàbit.


Les últimes dades d’aquestes dues tertúlies de RAC1 exposen el seu estancament en uns percentatges molt baixos d’opinadores (25% i 29%), i no sembla que ni l’equip del Via lliure ni el d’El món tinguin la determinació clara d’avançar cap a la paritat (el director d’aquest últim ha afirmat públicament que hi arribaran “sense presses”). Això confirma l’escassa voluntat del Grup Godó, que n’és propietari, de promoure l’equitat entre sexes als seus mitjans. Recordem que si la mitjana anual d’El món a RAC1 ha estat del 25% d’opinadores, la del diari La Vanguardia és del 17%, i la tertúlia de 8 al dia amb Josep Cuní, de 8TV, la seva televisió, del 24%. És una contradicció sagnant que sigui aquest grup, un dels que més ajuts rep de l’Administració, el que més vulnera la llei d’igualtat als espais d’opinió de tots els seus mitjans.


No comments:

Post a Comment