Sunday, April 28, 2019

8 de març de 2019 (#OSLD8M) (4/5): RÀDIO

Programes de ràdio


Aquí, amb Josep Cuní, SER Catalunya


Període de l’1 al 14 de març, tret del dia 8: 34%.
Dia 8: 0 dones, 4 homes, total 4: 0%.
Total del període, inclòs el dia 8: 31%.


Josep Cuní ha estrenat programa matinal aquesta temporada a SER Catalunya, motiu pel qual no és possible comparar els resultats que hem obtingut amb cap de l’any passat. En el primer recompte del programa durant aquest període de l’1 al 14 de març tenim un percentatge del 34% de dones a la seva tertúlia, lluny encara de la paritat. Pel que fa al dia 8 de març, no hi va haver cap dona en aquest espai d’opinió. Constatem que aquell dia –a causa de la vaga o pel motiu que sigui– van ser 4 homes els qui, a la tertúlia, opinaven sobre l’actualitat, una actualitat marcada per la vaga i els actes convocats en commemoració del Dia Internacional de les Dones.

A part del dia 8, la resta de dies mostren que cada dia hi va haver com a mínim una dona a la tertúlia –en tres dies hi va haver dues dones–, que la tertúlia va ser paritària tres dies i que cap dels dies no hi va haver més dones que homes.


El matí de Catalunya Ràdio


Període de l’1 al 14 de març, tret del dia 8: 33%.
Dia 8: 4 dones, 0 homes, total 4: 100%.
Total del període, inclòs el dia 8: 39%.


El programa estrella de la ràdio pública, presentat per Mònica Terribas, El matí de Catalunya Ràdio, ha registrat en el període recomptat un percentatge de dones opinadores del 33%, dada substancialment més baixa que la de l’any passat en aquestes mateixes dates (d’un 40%). El 2018, de forma consistent amb els percentatges obtinguts en recomptes anteriors, El matí de Catalunya Ràdio semblava haver consolidat la paritat en les seves tertúlies, si bé en la franja més baixa de la paritat tècnica.

Aquests resultats ens sorprenen; hi ha hagut només un dia paritari a la tertúlia; la resta de dies (tret del 8 de març) hi ha hagut una proporció d’homes d’almenys dos terços del total. Tenint en compte que no s’ha fet cap recompte d’opinadores de prou durada en els últims mesos, no disposem de dades per afirmar que aquest descens és un fet continuat al programa, però, en cas de ser-ho, representaria un retrocés important en un programa que semblava encarrilat cap a la paritat.

El dia 8 de març de 2019, això sí, les opinadores van constituir el 100% de la tertúlia d’El matí de Catalunya Ràdio, contrastant amb la resta del període. Per desgràcia, i en aquest context, resulta difícil alegrar-se’n.


Catalunya migdia, Catalunya Ràdio


Període de l’1 al 14 de març, tret del dia 8: 44%.
Dia 8: 0 dones, 0 homes, total 0 (adhesió a la vaga).
Total del període, inclòs el dia 8: 44%.


D’acord amb les dades d’aquest últim recompte, l’informatiu del migdia de la ràdio pública catalana va ser durant la primera meitat del mes de març el programa més paritari, pel que fa a opinió, dels programes emesos i recomptats. A la seva tertúlia diària, i en el total del període, el percentatge de dones participants va ser del 44%, 4 punts per sobre de la paritat tècnica. L’adhesió de les treballadores i els treballadors dels mitjans públics catalans a la vaga feminista va determinar que el 8 de març no hi hagués tertúlia en aquest espai.

Tècnicament, doncs, ja que la participació d’opinadores a les seves tertúlies supera el 40%, Catalunya migdia és un programa paritari. Com que el programa s’emet de dilluns a divendres, el període recomptat es limita a deu dies, durant els quals es va repartir de forma força equilibrada la participació d’homes i dones.

En relació amb les dades de l’any 2018, el percentatge de dones opinadores de les tertúlies del Catalunya migdia ha pujat lleugerament, del 42% a l’actual 44%. Felicitem aquest programa de la ràdio pública, i voldríem animar el seu equip a situar les opinions de les dones en la paritat plena, fins al 50%.


Catalunya vespre, Catalunya Ràdio


Període de l’1 al 14 de març, tret del dia 8: 41%.
Dia 8: 3 dones, 0 homes, total 3: 100%.
Total del període, inclòs el dia 8: 47%.


La tertúlia de l’informatiu dels vespres de Catalunya Ràdio, la ràdio pública de Catalunya, i durant el període analitzat de març de 2019, també ha estat tècnicament paritària, amb un 41% de dones opinadores. Amb aquest percentatge, que repeteix el de l’any passat en les mateixes dates, el Catalunya vespre confirma tant la voluntat d’atorgar a l’opinió de les dones l’espai igualitari que mereix, com la timidesa per fer un avanç definitiu i situar-se en la paritat plena. Dels deu dies en què s’ha emès, en tres dies hi han participat més dones (inclòs el 8) i en set hi han participat més homes.

Pel que fa al dia 8 de març, tots tres participants en la tertúlia van ser dones, és a dir, un 100% del total. El 8 de març de l’any passat en aquesta mateixa tertúlia hi van participar 3 homes i cap dona, probablement per visibilitzar la vaga de les dones.


El món a RAC1


Període de l’1 al 14 de març, tret del dia 8: 29%.
Dia 8: 3 dones, 3 homes, total 6: 50%.
Total del període, inclòs el dia 8: 31%.


També el programa matinal de RAC1, El món a RAC1, el programa de més audiència a la ràdio de Catalunya, va ser paritari aquest últim 8 de març, amb un 50% de dones a la tertúlia. Lamentablement, també en aquest cas es tracta d’un gest de cara a la galeria, ja que la mitjana d’opinadores de la resta del període analitzat és del 29%, amb prou feines un punt per sobre de la mitjana del mateix període de l’any passat. Durant els dies analitzats, tret del dia 8, observem que només hi ha un dia de paritat a la tertúlia, si bé no hi ha cap dia sense almenys una dona.

El món a RAC1 no sembla haver sobrepassat el 30% de tertulianes; confirma els resultats que ja havia obtingut en recomptes anteriors. Reconeixem, però, que aquest darrer recompte correspon a un període molt breu, del qual és difícil extreure conclusions, si bé –com en el cas d’El matí de Catalunya Ràdio– els resultats obtinguts encenen de nou les alarmes.


Via lliure, RAC1


Període de l’1 al 14 de març (quatre dies d’emissió), tret del dia 8: 41%.
Dia 8: No hi va haver emissió (programa d’emissió de cap de setmana).
Total del període, inclòs el dia 8: 41%.


Durant els quatre dies d’emissió al llarg del període de recompte (el programa s’emet dissabtes i diumenges), el percentatge de dones a la tertúlia del Via lliure va ser del 41%, amb 7 tertulianes i 10 homes tertulians. En el programa del dia 9, concretament, a la tertúlia hi van haver 3 dones i 1 home. Amb aquests resultats, també aquest programa entra en l’anomenada paritat tècnica, que ja havia assolit en anteriors recomptes. En el mateix període de l’any passat, el percentatge de dones havia estat del 35%, per tant, parlem d’un augment destacable.


No ho sé, RAC1


Període de l’1 al 14 de març (set dies d’emissió), tret del dia 8: 28%.
Dia 8: No hi va haver emissió.
Total del període, inclòs el dia 8: 28%.


El No ho sé, de RAC1, va convidar a la tertúlia durant aquest recompte de l’any passat un 36% de dones. El dia 8 de març de l’any passat hi van anar 4 dones i cap home, és a dir, un 100% de dones. Aquest any no hi va haver emissió el dia 8, i el percentatge de tertulianes durant tot el període de recompte ha estat del 28%. Són poques dades per arribar a conclusions, però mentre estigui per sota d’un terç de dones, al No ho sé, encara li queda un llarg camí fins a la paritat.


No comments:

Post a Comment