Wednesday, April 4, 2018

8 de març (#OSLD8M) (1/5): INTRODUCCIÓ

8 de març, objectiu assolit


Tenim bones notícies. Les xifres de l’últim recompte d’#OnSónLesDones donen com a resultat del dia 8 de març una presència paritària de les dones a pràcticament tots els mitjans catalans, tret d’algunes excepcions residuals.

Als quatre diaris en paper de més abast, els percentatges d’opinadores són: del 60%, a El Punt Avui; del 52%, a El Periódico de Catalunya; del 46%, al diari Ara, i a La Vanguardia –una de les escasses excepcions no paritàries– del 25%.

Entre els diaris digitals, El Nacional ha arribat ja al 82% d’opinadores; El Món, al 50%; el Nació Digital intenta superar el 25%, i Vilaweb té un moment de distracció, amb un 0%, probablement perquè les seves opinadores han anat a la manifestació de la #vagafeminista en bloc.

A les ràdios privades, la tertúlia d’El Món a RAC1 ja és en un 60% de participació de dones, i el No ho sé, també de RAC1, se situa en un pràcticament intolerable 100% d’opinadores. A la ràdio pública, El matí de Catalunya Ràdio i el Catalunya migdia fan vaga per reivindicar els drets de les dones.

La televisió privada esclata també d’opinadores: un 100% a la tertúlia de 8 al dia i un 60% a L’Illa de Robinson, mentre que a la televisió pública, el magazín de la tarda, Tot es mou, fa la #vagafeminista en ple i no emet el programa, i el Més 324 situa un 80% de dones al debat.

La visibilització de l’opinió de les dones als mitjans ja és una realitat, que acompanya una massiva presència de les informacions sobre la situació de les dones al món en tots els àmbits i en l’obra de les artistes, pensadores i creadores.


************************************

#OnSónLesDones ha comptat, un cop més, la presència de les dones als espais d’opinió dels mitjans de comunicació catalans. Hem comptat les dones que firmen articles d’opinió en diaris de paper i en digitals, i també les que participen a les tertúlies de ràdio i televisió de més audiència.

Els resultats que acabem de donar corresponen únicament i exclusivament al dia 8 de març de 2018, Dia Internacional de les Dones.

Per estar-ne segures, hem seguit recomptant i, a banda del dia 8, hem comptat durant tota la primera quinzena de març. I hem recuperat els resultats del recompte anual que vam fer entre el juliol de 2016 i el juny de 2017. I els resultats dels diferents recomptes parcials que hem anat fent des d’aleshores.

Si sortim del dia únic 8 de març, els resultats són molt diferents. Pràcticament el món a l’inrevés. Un dia a l’any, paritat...

... la resta de l’any continuem en la misèria.


No comments:

Post a Comment